Varukorg

John Albert Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, Småland, död 20 november 1918 på Vättern, var en svensk konstnär, målare och illustratör. Han är som mest känd för sina illustrationer till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll.

Bauer föddes och växte upp i Jönköping. Som sextonåring flyttade han till Stockholm för att studera konst. Han fick sina första jobb som illustratör. På Kungliga akademien för de fria konsterna träffade han sin blivande hustru Esther Ellqvist som också var elev vid akademien. De gifte sig 1906 i Gränna.

Tidigt i sin karriär så gjorde Bauer ett antal resor som för alltid kom att prägla hans konst. Han reste till Lappland, Tyskland och Italien. Det mesta av Bauers arbete består av akvareller men han målade också i olja och väggmålningar (fresk). Hans illustrationer har haft och har en djup påverkan på den svenska folkloren och sagoberättandet.

Vid 36 års ålder omkom John tillsammans med sin hustru Esther Ellqvist-Bauer och deras son Bengt (”Putte”) när ångbåten Per Brahe förliste på Vättern utanför Hästholmen.

John Bauer

Anders Zorn var en svensk konstnär som var född 18 februari 1860 i Utmelands by i Mora, död 22 augusti 1920 i Mora i Dalarna.

Han betraktas som en betydande konstnär i Sverige och blev även uppskattad utanför Sverige, inte minst i USA, där han anlitades som porträttmålare av presidenter, företagsledare och societetsfolk. Namnet Zorn bar han efter sin tyska far, som på ett bryggeri i Uppsala träffade den där säsongsarbetande modern.

Verk av Anders Zorn finns bland annat på Nationalmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde, Norrköpings Konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Uppsala universitetsbibliotek, Kalmar konstmuseum, Musée d’Orsay, Paris, Metropolitan Museum of Art i New York, samt i Vita huset i Washington D.C. Han finns representerad i den svenska frimärksutgivningen som såväl målare, tecknare som etsare.

Självporträtt av Anders Zorn 1915

Carl Olof Larsson var en svensk konstnär, född 28 maj 1853 i Gamla Stan i Stockholm, död 22 januari 1919 i Falun i Dalarna. Carl Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske också den mest folkkäre. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare.

En ung Carl Larsson
Högsta kvalitet!

Trycks i Sverige

Alltid fri retur

Returnera inom 14 dagar

Snabb leverans!

Alltid spårbar leverans!

100% säker betalning!

Klarna / Visa / MasterCard